Virtualisatie toepassingen

Vormen van virtualisatie

Virtualisatie kent meerdere vormen. Onze bekendste virtualisatietoepassingen zijn:

  • De online werkplek: Werken in dezelfde programma’s op verschillende devices, locaties en momenten
  • Het virtualiseren van grafisch zware applicaties, zoals CAD virtualisatie.

Soorten virtualisatie

1. Server virtualisatie

Met server virtualisatie kunnen meerdere applicaties op één fysieke machine draaien, terwijl het voor de applicaties zelf lijkt alsof zij als enige op het platform zijn geïnstalleerd. De virtuele servers zijn onafhankelijk van elkaar en kunnen hun eigen processor, geheugen en netwerkverbindingen toegewezen krijgen. Server virtualisatie is een belangrijk instrument voor het verduurzamen van infrastructuur.

2. Desktop virtualisatie

Rekencapaciteit en opslag worden als het ware doorgegeven naar een ontvanger. Dit is in de meeste gevallen een “thin client”. Het is tegenwoordig ook mogelijk om op een tablet of smartphone een desktopervaring te bieden. Het enige wat hiervoor nodig is een receiver zoals Citrix Receiver, welke beschikbaar is voor elk platform.
Eén van de bekendste vormen is wel de online werkplek waarbij de medewerkers de beschikking krijgen over een werkplek die overal bereikbaar is via het internet.

3. Storage virtualisatie

De opslagcapaciteit wordt losgekoppeld van de effectieve opslagsystemen. Je creëert als het ware je eigen datacenter. Gegevens uit één applicatie kunnen moeiteloos over verschillende fysieke opslagsystemen worden gespreid. Op die manier blijft zo weinig mogelijk ruimte onbenut. Kijk eens bij Company Cloud voor meer informatie.

4. Virtual Desktop Infrastructure (VDI)

VDI biedt iedere gebruiker een eigen desktop, terwijl er maar één desktop image hoeft te worden beheerd en getest. Ook biedt het een aantal belangrijke performanceverbeteringen waardoor een bredere range van applicaties geschikt is om ook virtueel te worden aangeboden. Onze CAD in the Cloud voor virtualisatie van zware grafische applicaties is hier een goed voorbeeld van.

5. Applicatie virtualisatie

Het voordeel van applicatie virtualisatie is dat applicaties onafhankelijk zijn van de desktop en van elkaar. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld meerdere versies van één applicatie beschikbaar worden gesteld en conflicteren applicaties niet met elkaar. Aan de andere kant kan wel worden geprofiteerd van de centrale beheermogelijkheden. Ook kunnen snel nieuwe applicaties beschikbaar worden gesteld aan gebruikers. Applicatie virtualisatie wordt veelal gecombineerd met desktop virtualisatie, zodat een standaard desktop kan worden gecombineerd met gebruikersspecifieke applicaties.

De voordelen van virtualisatie

  • U ontlast uw IT-medewerkers
  • Kosten- en energiebesparing
  • Dure fat clients worden veelal overbodig
  • Via internet ben je overal bereikbaar
  • Schaalbaar in rekenkracht en opslag
  • Vermindering van de hardware en operationele kosten
  • Referenties virtualisatie

Meer weten over virtualisatie?

Bel Michiel van Bergen op 088 999 09 12 of mail naar m.bergen@csngroep.nl