<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1286683174693802&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Referentie

Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht

Hij is sportief, eigenwijs en de nuchterheid zelve: Ed de Vries, manager Infrabeheer bij Hogeschool Utrecht (HU). Dagelijks is hij eindverantwoordelijk voor de IT-diensten van de hogeschool, waar 40.000 studenten en 3.500 medewerkers op vertrouwen. Gelukkig komt stress niet in zijn woordenboek voor. “Wat is de toegevoegde waarde van wakker liggen?”

Ed zit ontspannen aan een tafel in het café van de faculteit Communicatie en Journalistiek op De Uithof in Utrecht. Hij is een makkelijke prater; eerlijk, rustig en bedachtzaam.

Bij de HU geeft Ed als manager Infrabeheer leiding aan een team van 35 mensen. De combinatie van het bezig zijn met techniek (‘nulletjes en eentjes’)Hogeschool Utrechten tegelijk de menselijke kant van zijn functie vindt hij mooi. Net als de dynamiek. “De IT blijft maar doorontwikkelen. Vooral in zo’n grote organisatie als deze volgen we die ontwikkelingen op de voet. Er is zóveel te doen.”

Beschikbaar, schaalbaar en flexibel

“Het is erg leuk om te zorgen dat we binnen al die ontwikkelingen de goede richting opgaan”, vertelt Ed. “De IT van Hogeschool Utrecht moet – en dit zijn een beetje dooddoeners – state of the art zijn en altijd beschikbaar, schaalbaar, flexibel en zonder dubbelingen. De diensten die we bieden moeten aansluiten bij de behoefte van studenten en medewerkers en voor hen een toegevoegde waarde hebben. Ons doel is het stimuleren en faciliteren van excellentie. Of in andere woorden: hoe zorgen we ervoor dat we het beste uit onszelf en onze studenten halen?”

Ondanks zijn grote verantwoordelijkheid maakt Ed zich niet snel zorgen. “Er kan hier heel veel misgaan. We bereiden onze werkzaamheden goed voor, dit geeft rust en vertrouwen. En gaat het dan alsnog mis, dan is dat vervelend – maar niet onoverkomelijk.”

Betrokkenheid en kwaliteit

Wat voor spullen een IT-partner aanbiedt maakt hem eigenlijk niet uit: “HP, Dell, het is allemaal goed spul van gelijkwaardige kwaliteit. Voor een onderwijsinstelling als de HU is de IT-infrastructuur belangrijk maar niet bijzonder, op dat gebied onderscheiden wij ons niet van andere instellingen. Het gaat om de toegevoegde waarde die we aan het onderwijs kunnen bieden.”

Dat is ook wat Ed belangrijk vindt bij leveranciers: “Wat voor mij telt, is betrokkenheid en kwaliteit. Mensen maken het bedrijf.”

Mensen zien groeien en ontwikkelen

IT is de rode draad in het leven van Ed. Na functies bij de Nederlandse Spoorwegen en later Railpro, kwam hij tien jaar geleden in dienst bij Hogeschool Utrecht. Daarnaast heeft hij een eigen ICT-bedrijf en studeert hij momenteel HBO Management bij de LOI.

Thuis zit hij altijd achter de computer voor werk of studie, behalve in de weekenden. “Als het enigszins kan, ben ik dan buiten. Vroeger voetbalde ik, maar daar ben ik na 25 jaar mee gestopt. Ze liepen te veel langs me heen, en ik vind ook het spelletje niet leuk meer. Het wordt harder en sneller ontvlambaar. Nu ga ik met mijn gezin naar de sportschool. Ik woon in Hilversum en zaterdags gaan we vaak het ‘dorp’ in. Zondags maak ik lange wandelingen in de omgeving. Ik kan mijn werk goed loslaten; als ik op pad ga blijft de telefoon thuis.” Hij denkt even na: “Tenzij ik weet dat er bijvoorbeeld een update gepland is, dan wil ik er wel zijn voor mijn medewerkers.”

Een van de mooiste kanten van zijn functie vindt Ed het helpen ontwikkelen van anderen. “Dat is heel motiverend. Sommige medewerkers komen hier via beroepsbegeleidend leren binnen en groeien door van Beheerder ICT 4 tot Beheerder ICT 1 of zelfs teamleider, adviseur of projectleider. Het is heel mooi om mensen verder op weg te helpen in hun ontwikkeling en hen te zien groeien.”

Bring your own device (BYOD)

Op de HU is ´bring your own device´ al realiteit: studenten nemen volop eigen apparaten mee. Voor medewerkers ziet Ed daar weinig toekomst in. “Op de eigen apparaten installeren we geen apps; dat is niet te doen. Ik denk eigenlijk dat bring your own device het helemaal niet gaat worden.”

Ed ziet een andere oplossing: “Medewerkers willen hun laptop kunnen openklappen en de nieuwste applicaties hebben. En ze willen dat wij dat voor hen regelen. Daarom ben ik voor ‘choose your HU device’: medewerkers kunnen bijvoorbeeld kiezen uit vijf standaarden en wij blijven het apparaat voor hen beheren.”

Dromen van de Cloud

Voor de toekomst van de hogeschool heeft Ed een duidelijke droom. “Op het gebied van infrastructuur – netwerk, servers en storage – zijn we als onderwijsinstelling niet onderscheidend. Waarom doen we de inrichting en het beheer hiervan nog steeds zelf? Er zou een onderwijscloud moeten zijn. Waar ik in geloof, is dat een externe partij de IT aan het hele hoger onderwijs gaat aanbieden én beheren.” Dat is volgens Ed efficiënter en het levert geld op: “De HU kan zich dan puur richten op haar kerntaak: onderwijs geven.”

“Als ik servercapaciteit nodig heb, maakt het mij niet uit waar die server staat”, vervolgt Ed. “Wat ik eigenlijk wil is applicaties beheren, gegevens of informatie managen en op functioneel gebied een toegevoegde waarde bieden. Feit is: er komen steeds meer applicaties uit de cloud. De authenticatie en het integreren, oftewel koppelen, van de verschillende systemen wordt hierdoor steeds complexer. Aan dit koppelen van cloudapplicaties, al dan niet aan systemen on-premise, komen we op dit moment niet toe. Onze aandacht gaat nog teveel uit naar het ‘simpele’ beheer van bijvoorbeeld de virtuele omgeving. Wat is er daar nou leuk aan? Laten we het moeilijke en uitdagende werk gaan doen!”

Met de aanstaande transformatie van De Uithof in het Utrecht Science Park, ziet Ed het helemaal voor zich: “Mijn droom? Dat is één groot shared service center Science Park.”

Onze focus op uw IT, zodat u zich kunt focussen op uw bedrijf

Voor meer informatie bel ons op +31 88 999 0900 of email ons op info@csngroep.nl Maak een vrijblijvende afspraak

Laatste nieuws

Laatste blog

Academy

Onze partners