<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1286683174693802&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Historie CSN Groep

“Onze start in 1991 was bijzonder”, vertelt Mathijs Bakker, algemeen directeur van CSN Groep. “Ik was manager van de afdeling die zich met CAD bezighield, toen het bedrijf waar ik werkte in zwaar weer kwam. De afdeling CAD dreigde te worden weggedaan.” Toen ontstond het plan om de afdeling dan maar zelf te kopen. “Ik zat in de auto en dacht: het is een goed plan, maar hoe krijg ik dit ooit voor elkaar?”

Mathijs vroeg aan alle medewerkers van de afdeling of ze mee wilden en zonder uitzondering zeiden ze allemaal ja. Er stond een lading dozen in de gang en iedereen keek elkaar aan: wie gaat er een verplaatsen? We waren natuurlijk een postkamer gewend.” In het weekend speelden Mathijs’ kinderen in het gebouw, terwijl hij offertes schreef. Daar had hij doordeweeks geen tijd voor; dan moest hij verkopen. Hij glimlacht: “Het was een bizarre, maar leuke en waardevolle tijd.”

De crisis van '99

Langzamerhand raakte iedereen in het bedrijf thuis en werd het rustiger. Tot in 1999 de grootste crisis in de geschiedenis van CSN Groep zich aandiende. “We kregen een fax binnen”, begint Mathijs, “waarop stond dat we ons dealership van de CAD-software zouden kwijtraken. Onze primaire business. Je gelooft het gewoon niet.”

“Ik ben op een kistje gaan staan en heb gezegd: over vijf maanden zijn we failliet”, vervolgt Mathijs. Toen bleek dat het softwarebedrijf de klanten onder andere dealers had verdeeld, zorgden wij ervoor dat er een claim neergelegd werd bij de verantwoordelijke in Amerika.

Mathijs: “Volgens mij is die bijna van z’n stoel gevallen. Binnen een dag hadden we onze autorisatie terug. Sindsdien is gelukkig nooit meer zoiets gebeurd. Het is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken als je boos wordt en in actie komt.”

Uitbreidingen & nieuwe namen

Wat begon met CAD Services Nederland, elf werknemers groot, groeide al snel door. “In het begin konden we één ding goed”, vertelt Mathijs: “CAD-software verkopen en implementeren.” Deze ontwerpsoftware, heel high-tech en geavanceerd, wordt veel gebruikt in de werktuigbouw. In die tijd, halverwege de jaren negentig, verhuisden veel machinefabrieken naar Oost-Europa. Mathijs: “Ik realiseerde me dat CAD in het jaar 2000 zo afgelopen kon zijn. Wilden we blijven bestaan, dan moesten we wat anders gaan doen.”

“Wij hadden ook verstand van HP Unix en dachten: laten we die kennis kapitaliseren. We begonnen aan onze bestaande klanten ook computers te verkopen”, vertelt Mathijs. “Die waren toen nog heel lomp, het waren echte torens.” Het bedrijf had een naam nodig: dat werd NET Services. Het werd al snel succesvol en Mathijs zag nieuwe kansen: “Als wij zo’n systeem leverden, hoorden we vervolgens jarenlang niets van de klant. Het systeem werkte gewoon. Toen dacht ik: die mensen hebben ook laptops, firewalls en automatiseringssystemen. Laten we daar iets mee doen.” Na een test kocht Mathijs een aantal bedrijven en zo ontstond SMART IT Services.

De volgende vraag van klanten was: kun je ook beheren? Dat was het begin van DATACENTER Services, dat de complete IT van bedrijven in beheer nam. “Hierdoor konden we vanaf 2006 bedenken, leveren en beheren wat klanten nodig hadden. Het is als een huis: je maakt een ontwerp, je bouwt het én je moet het onderhouden.”

In 2009 sloot Craneo Computerruimtes zich aan bij CSN Groep. Mathijs: “We kunnen sindsdien een mooie combinatie maken: het leveren van de ruimte én de vulling ervan. Bovendien had Craneo een mooi klantenbestand. Het is een prachtig bedrijf met een behoorlijk aantal patenten.” Het huidige CSN Groep, waar ruim honderd mensen werken, is een organisatie die op IT-gebied alles kan verzorgen. Mathijs: “We opereren in twee markten die haaks op elkaar staan: de cloud en de traditionele IT. Ik denk dat die twee naast elkaar blijven bestaan. Het wordt een hybride.”

Naar de cloud

Werkplekken in de cloud zullen nog belangrijker gaan worden in de komende jaren, denkt Mathijs, zowel voor eenmanszaken als voor grotere bedrijven. De verwachting zijn dan ook hoog van Company Cloud IaaS, een van de weinige aanbieders met een volledig geïmplementeerd cloudselfserviceportaal.

Mathijs: “Het is net als bij de Febo. Je trekt een vakje open en je hebt een computer of storage. Allemaal on-demand en volledig geautomatiseerd. Wil je vanmiddag nog honderd servers hebben? Dat kan. Dit is dermate innovatief, dit moet in de toekomst hét model worden. Uiteindelijk kan één beheerder zo gemakkelijk tweeduizend servers aan.” Mathijs ziet op het gebied van cloud nog meer kansen: zo is CSN Groep bezig met een archiveringscloud. Hij legt uit: “We hebben loads aan data waar we niets mee doen. Ik heb bijvoorbeeld nog mails uit 2003 op mijn laptop staan. Zo’n 90% van wat we elke dag back-uppen, is archief en wordt niet gebruikt. Bij een crash moet je vervolgens 100% terugzetten. Hoe meer ballast je weggooit, hoe sneller je weer met primaire spullen aan de gang kan.” Met de archiveringscloud kunnen organisaties met behulp van browsers en indexen in hun archief. “Vanwege de schaalgrootte kunnen wij dat voor een goede prijs verzorgen. We willen toe naar zettabytes.” vertelt Mathijs.

Iets anders wat CSN Groep momenteel ontwikkelt, is een engineeringscloud. Mathijs: “Door heel veel computerresources bij elkaar te zetten, kun je snel berekeningen doen. We willen zo’n computer aanbieden aan klanten. Zij kunnen dan inloggen en betalen voor het daadwerkelijke gebruik; wij bieden de power.

Een heleboel slimme mensen

Mathijs is trots dat CSN Groep door de jaren heen zo’n enorme stap in volwassenheid heeft genomen. “We zijn klein begonnen, maar we zijn nu naar een heel hoog niveau doorgegroeid. We hebben een enorm breed portfolio opgebouwd; niet te vergelijken met tien jaar geleden.”

Mathijs is vooral ook trots op de mensen in het bedrijf. “We hebben hier een heleboel slimme mensen die goede oplossingen verzinnen en out-of-the-box denken.” Als werkgever omschrijft hij CSN Groep als loyaal. “Tegelijkertijd verwachten we ook veel terug. We vormen een beetje een familie. De gezinnen van werknemers betrekken we er ook bij: we houden bijvoorbeeld familiedagen, gaan samen naar de dierentuin. In januari hadden we nog een groot feest. We proberen continu dingen te organiseren.” Mooier dan zakelijk succes vindt Mathijs het om mensen te zien groeien. Hij vertelt enthousiast over ex-werknemers die van een hobby hun werk hebben gemaakt. “Ik heb er lol in als mensen hun kans grijpen en zich ontwikkelen. Weet je dat ik dit nog leuker vind dan het werk dat we hier doen?”

“Mijn motto is: wij zijn passanten van elkaar in de reis van ons leven. Je kunt niet je hele leven in één bedrijf op de top van je kunnen presteren. Je moet uitgedaagd worden. Ik wil medewerkers kansen geven. Zo is er iemand die na zestien jaar een baan kon krijgen bij de concurrent. Daar had hij zelf moeite mee, maar ik zei: grijp die kans als je dat wilt. Uiteindelijk viel het toch tegen en is hij weer teruggekomen. Maar ik gun zo iemand de ruimte.”

Het gebeurt vaker dat ex-werknemers willen terugkomen: “Ze zijn hier gewend aan een grote mate van vrijheid en veel aandacht voor de mens. De relaties die we bouwen zijn sterk.” Vroeger had hij er weinig oog voor, vertelt hij, maar nu ziet hij de potentie in mensen: “Als iets erin zit, moet het wel heel raar lopen willen we dat er niet uit krijgen.”

Samen zijn we sterk

Binnen CSN Groep zaten eerder verschillende bedrijven die actief waren op het gebied van IT-infrastructuren en Cloud Services: SMART IT Services B.V., NET Services Nederland B.V. en DATACENTER Services B.V. Sinds 1 januari 2015 zijn de krachten en activiteiten van deze ondernemingen nog sterker gebundeld in één bedrijf: CSN Groep B.V. CAD Services Nederland B.V. en CRANEO B.V. zijn wel onder hun eigen naam actief.

Onze focus op uw IT, zodat u zich kunt focussen op uw bedrijf

Voor meer informatie bel ons op +31 88 999 0900 of email ons op info@csngroep.nl Maak een vrijblijvend afspraak

Laatste nieuws

Laatste blog

Academy

Onze partners