Fluid Composable Infrastructure

Converged Infrastructure

ci1.pngJarenlang waren we in de IT gewend om infrastructuur van verschillende merken te kopen. De IT-afdeling koos de beste storage, servers en netwerk componenten en knoopte deze vervolgens zelf aan elkaar. De uitdaging bij dit soort “Siloed” traditionele infrastructuur is dat er bij elke wijziging goed gekeken moet worden of alles past binnen de support matrixes van de diverse vendoren. Om dit probleem op te lossen kwamen de hardware-leveranciers met een gecertificeerde stapel apparatuur in één rack met een management laag er overheen. Hewlett Packard Enterprise (HPE) bedacht hiervoor de term Converged Infrastructure. Al snel nam Gartner en de rest van de IT-wereld deze term over. 


Doordat steeds meer workloads gevirtualiseerd zijn was de stap naar een HyperConverged Infrastructure een logisch gevolg. Hierbij worden niet alleen VM’s maar ook de storage arrays gevirtualiseerd. Dit is nog eenvoudiger beheer omdat alles vanuit de Hypervisor gemanaged wordt. Er zijn geen losse storage en server beheerders meer nodig. Nutanix had de beste marketing voor HyperConverged en heeft deze naam groot gemaakt. HPE zag de verkopen in de HyperConverged markt teruglopen en heeft om deze reden begin januari 2017 Simplivity overgenomen.

HyperConverged technologie past enorm goed in totaal gevirtualiseerde omgevingen in het MKB/MKB+. HPE vindt dat voor Enterprise Private Cloud oplossingen er behoeftes zijn die met HyperConverged niet opgelost kunnen worden. HPE komt dan ook vanaf januari 2017 met een geheel nieuwe technologie “Fluid Composable Infrastructure”.

ci2.png

Fluid Composable Infrastructure

Voortbordurend op de kennis en ervaring met Converged Infrastructure, heeft HPE een nieuwe architectuur ontworpen die de vraag naar een snellere, open en aanpasbare infrastructuur beantwoordt. Deze nieuwe architectuur noemt HPE de ‘Composable Infrastructure’ en bestaat uit de volgende drie elementen:

  • ‘Composable Infrastructure Unified API’ – Met behulp van ‘code’ zijn de storage, server en netwerkinfrastructuur elementen te beheren. Het maakt snelle integratie en automatisering deze componenten mogelijk ten behoeve van de gevraagde applicatie diensten gedurende de gehele levenscyclus.
  • ‘Fluid Resource Pools’ – Deze pools leveren de infrastructuur voor de continu veranderende eisen van business applicaties, door flexibele compositie- en decompositie van gescheiden storage, server en netwerkinfrastructuur elementen. Ze leveren het platform voor fysieke, virtuele en ‘containerized’ workloads.
  • ‘Software Defined Intelligence’ – Dit is de, op templates gebaseerde, configuratie en uitrol van de bovenstaande elementen, (‘Infrastructure as code’) zonder tussenkomst van de beheerder. De belangrijkste kenmerken hierbij zijn: standaardisatie, compliance, lifecycle management, auto-discovery, orchestration en selfhealing functionaliteit.

Met HPE Composable Infrastructure wordt de IT afdeling als het ware een interne service provider die:

  • iedere bestaande en nieuwe toepassing kan hosten;
  • zeer snel nieuwe infrastructuur of aanpassingen daarop levert;
  • de operationele werklast en kosten terug dringt;
  • de lifecycle activiteiten en integratie mogelijkheden naar andere beheer- en orchestration toepassingen (zoals Chef, Puppet, Openstack etc.) sterk vereenvoudigt.

ci3.png

Bericht delen: