dec 14

7 tips om VDI en de virtual desktop succesvol te benutten

Het gebruik van zware devices vol applicaties is verleden tijd. De Virtual Desktop Infrastructure (VDI) rukt op. Niet alleen voor traditioneel zware grafische toepassingen (zoals CAD en BIM) want ook ‘gewone’ werkplekken met Windows 10 en Office 2016 worden steeds grafischer en maken meer gebruik van de grafische kaart. Waar moet je op letten als je met VDI aan de slag wilt of je aanpak met de virtual desktop wilt uitbreiden? Deze checklist helpt je snel op weg.

Lees meer
nov 23

Beschikbaarheid van uw IT. Welke wegen leiden naar Rome?

De continuïteit van IT is voor veel organisaties van cruciaal belang. Uitval betekent immers dat bedrijfsprocessen “plat” gaan. Klanten kunnen niet meer bediend worden, goederenstromen stagneren of de dienstverlening stokt. Op zich al genoeg ellende om van wakker te liggen, maar wat als ook de data nog in gevaar komt?

Welke oplossingen zijn beschikbaar om te voorkomen dat uw organisatie wordt getroffen door IT uitval? Ik zet de belangrijkste varianten voor u op hoofdlijnen uiteen en doe hierbij, tegen mijn aard in, ontzettend mijn best om niet technisch te worden.

Lees meer
nov 15

Vijf belangrijke agendapunten voor uw IT in 2018

Lees meer
okt 26

Volledig online werken in 2017? Ja, dat kan!

Als je de grote reclameborden langs de weg mag geloven werkt iedereen eigenlijk al online. De vraag is dan natuurlijk, wat houdt online werken precies in? Feitelijk is er geen definitie voor. Het online bewaren van bestanden is al een vorm van online werken. Dit is een weinig veeleisende vorm waar bijna iedereen die met Office werkt wel gebruik van maakt. Voor veel bedrijven is online werken nog steeds niet vanzelfsprekend. Hoe zit dat? En welke mogelijkheden zijn er anno 2017?

Lees meer
okt 17

What the hack, een wifi lek! Alle hens aan dek?

Er is momenteel veel te doen omtrent de kwetsbaarheid van Wifi netwerken. Wat is het nu precies en wat valt er tegen te doen? 

Lees meer
sep 28

Webinar: Technische maatregelen ten behoeve Algemene verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) - David Schaap, CTO van CSN Groep

Lees meer
aug 29

RaaS, wat is dat nou weer voor iets dwaas?

De laatste “as a Service” variant is er eentje waar we minder blij van worden, namelijk “Ransomware as a Service”. Op het Dark Web gewoon als dienst bij elkaar te klikken voor een luttel bedrag vanaf $ 175,00. Geen geld om je concurrent of (voormalige) werkgever een flinke hak te zetten door zijn bestanden te gijzelen en de continuïteit van zijn bedrijfsvoering in gevaar te brengen.

Lees meer
jun 28

Petya/NotPetya - De andere kant van het verhaal

Na WannaCry hebben we nu Petya/NotPetya. De media trekken weer hun rolodex met "deskundigen" open, soms met een nogal hoog 'dr. Clavan' gehalte. Er wordt gesproken over een "cyberattack", "cyberaanval" en een "slimmer gijzelvirus". Meerdere AV leveranciers zijn er als de kippen bij om te melden dat ze dit 'nieuwe' virus met de laatste patches/updates toch zeker wel tegenhouden.

Lees meer
mei 15

RANSOMWARE – wapen je eenvoudig en betaalbaar!

Voor de zoveelste keer in successie zijn we weer bewust gemaakt van het feit dat de continuïteit van zelfs grote instituten bedreigd wordt door ransomware. Wellicht vraagt u zich af: Hebben zulke grote instellingen hun beveiliging dan zo slecht voor elkaar? Of juist andersom: als zelfs zulke grote instellingen getroffen kunnen worden, wat kan ik dan nog doen? 

Lees meer
mrt 28

Bedrijf mist vaak overzicht van softwarekosten

Uit recent onderzoek onder 500 IT-beslissers blijkt dat de meeste Nederlandse bedrijven geen goed beeld hebben over het gebruik en de kosten van software binnen de organisatie. Bij slechts een derde van de bedrijven met meer dan 250 medewerkers is bekend hoeveel er jaarlijks aan software wordt uitgegeven.

Lees meer
mrt 14

Internet privacy, de dubbele moraal van de overheid

Een Blog over IT Security: nu eens niet vanuit de techniek, maar vanuit het hart

Wie mocht denken dat privacy anno 2017 nog bestaat, vergeet het maar!

Lees meer
feb 27

Fluid Composable Infrastructure

Converged Infrastructure

Jarenlang waren we in de IT gewend om infrastructuur van verschillende merken te kopen. De IT-afdeling koos de beste storage, servers en netwerk componenten en knoopte deze vervolgens zelf aan elkaar. De uitdaging bij dit soort “Siloed” traditionele infrastructuur is dat er bij elke wijziging goed gekeken moet worden of alles past binnen de support matrixes van de diverse vendoren. Om dit probleem op te lossen kwamen de hardware-leveranciers met een gecertificeerde stapel apparatuur in één rack met een management laag er overheen. Hewlett Packard Enterprise (HPE) bedacht hiervoor de term Converged Infrastructure. Al snel nam Gartner en de rest van de IT-wereld deze term over. 


Doordat steeds meer workloads gevirtualiseerd zijn was de stap naar een HyperConverged Infrastructure een logisch gevolg. Hierbij worden niet alleen VM’s maar ook de storage arrays gevirtualiseerd. Dit is nog eenvoudiger beheer omdat alles vanuit de Hypervisor gemanaged wordt. Er zijn geen losse storage en server beheerders meer nodig. Nutanix had de beste marketing voor HyperConverged en heeft deze naam groot gemaakt. HPE zag de verkopen in de HyperConverged markt teruglopen en heeft om deze reden begin januari 2017 Simplivity overgenomen.

HyperConverged technologie past enorm goed in totaal gevirtualiseerde omgevingen in het MKB/MKB+. HPE vindt dat voor Enterprise Private Cloud oplossingen er behoeftes zijn die met HyperConverged niet opgelost kunnen worden. HPE komt dan ook vanaf januari 2017 met een geheel nieuwe technologie “Fluid Composable Infrastructure”.


Lees meer
dec 23

Proof of Concept Deep Instinct

De markt voor Next Generation Endpoint Protection is enorm in beweging. De praktijk leert dat traditionele AV meestal onvoldoende in staat is om geavanceerde malware tegen te houden. Nieuwe technieken, zoals machine learning, isolatie en kunstmatige intelligentie (AI) beloven Endpoints beter te beschermen tegen de niet-aflatende stroom aan malware.

Lees meer
dec 6

De remmende voorsprong?

Op de kop af 4 jaar geleden zijn we binnen CSN gestart met 3D CAD-VDI. Dit is het aanbieden van een virtuele desktop voor grafische applicaties (CAD en BIM) over het internet of via LAN. De hard- en software was nog net niet af. Natuurlijk kon de oplossing gebouwd worden maar vaak met wat bèta-versies. Een betaalbare oplossing neerzetten waarbij de performance voor meerdere gebruikers gegarandeerd kon worden was de uitdaging. Beschikbaarheid en bandbreedte van het Internet was vaak een heikel punt.

Nu eind 2016 spreken we vaak van bewezen technologie. Na circa 40 projecten met zowel de Citrix als de VMware oplossing, kunnen we dat wel stellen. Laatst sprak ik een prospect die de rol heeft om nieuwe innovaties door te voeren binnen zijn organisatie. Dat is binnen het toch traditionele bedrijf best lastig, vertelde hij, er zijn vaak intern veel obstakels te overwinnen. Mijn vergelijking naar ‘het schrijven met een ganzenveer’ in plaats van met een ballpoint, begreep hij ook direct.

Op welk moment wordt je afgeremd door de voorsprong? Te lang voortborduren op een bestaande techniek? Druk met projecten en (te) weinig tijd voor R&D? We zullen moeten blijven bouwen met bewezen bouwblokken om goede betrouwbare oplossingen neer te zetten waar onze klanten daadwerkelijk verder mee komen, maar ook zullen we nieuwe technieken moeten onderzoeken, de markt ontwikkeling volgen en keuzes maken.

Te snel een nieuwe techniek omarmen impliceert het risico dat deze een vroege dood sterft vanwege de kinderziektes. Hier zijn voorbeelden genoeg van. Het niet doen is ook geen optie. O ja, die ganzenveer! Het in gebruik nemen van nieuwe technieken dus altijd ‘lean’ uitproberen totdat duidelijk mis dat de nieuwe techniek het gaat redden.

Anders dan een aantal jaren geleden zien we nu dat de vraag naar on-line CAD en BIM werkplekken heel concreet wordt. Ca. 50% van de aanvragen zijn nu voor on-line werkplekken. De redenen zijn divers maar flexibiliteit en kosten i.p.v. investeringen zijn de belangrijkste.

Naast de bewezen oplossingen van Citrix en VMware doet nu Microsoft ook zijn intrede in deze wereld. Binnen Windows Server 2016 worden grafische desktops met Nvidia ondersteund. AMD (ATI) is met de FirePro S7150 x2, een multi-user server GPU, op de markt gekomen en ook Intel zal met zijn Integrated Intel Iris Pro APU een deel van de markt willen opeisen.

Cloud aanbieders als Azure en Amazon bieden inmiddels grafisch ondersteunde diensten. Er komen dus nieuwe spelers op de markt. Dit leidt tot een grotere variëteit aan diensten. Ik help u graag de juiste keuze te maken voor uw organisatie! 

Lees meer
dec 6

CSN HyperConverged infrastructure;  eenvoud in beheer – schaalbaar – kostenefficiënt – geweldige prestaties

Na siloed IT en Converged Infrastructure is HyperConverged de volgende infrastructuur variant die inmiddels door veel bedrijven wordt geadopteerd. Waar we gewend waren om losse arrays te plaatsen voor de benodigde storage, gebruiken we bij HyperConverged de voorheen lege voorkant van rackmount servers om de disken in te plaatsen. Deze disken worden door software gevirtualiseerd tot een hoog beschikbaar storage-array. We noemen dit ook wel Software Defined Storage (SDS). 

Inmiddels hebben nagenoeg alle vendoren zich op deze markt gestort en bieden ze allemaal een variant aan van dit HyperConverged concept. De grote gemene deler van al deze oplossingen is dat je een “box” koopt met rekenkracht, storage, networking en security. Wil je meer rekenkracht of storage? Dan koop je er gewoon een extra box bij. Lijkt simpel, en dat is het ook!

Waarom dan ook nog eens CSN HyperConverged?

Heb je alleen behoefte aan meer opslagcapaciteit dan schaf je met een extra box ook al die zaken aan waar je geen directe behoefte aan hebt. Met het CSN HyperConverged concept heb je het voordeel dat je alleen die uitbreiding koopt die je op dat moment nodig hebt. Onze oplossing is gebouwd op basis van de producten van VMware. De VMware vSAN SDS oplossing integreert naadloos met de VMware vSphere Hypervisor. Dit maakt het uitbreiden van een CSN HyperConverged cluster tot kinderspel. Dit kan zelfs al met een enkele disk per cluster node. 

Kortom, CSN HyperConverged is maximaal flexibel, kosten efficiënt en te beheren vanuit één console.

Meer weten? Bel of mail me gerust. Ik vertel graag meer over ons unieke concept.

Manuel Speksnijder

E: m.speksnijder@csngroep.nl

T: 088-9990973 (rechtstreeks)

Lees meer