okt 17

What the hack, een wifi lek! Alle hens aan dek?

Er is momenteel veel te doen omtrent de kwetsbaarheid van Wifi netwerken. Wat is het nu precies en wat valt er tegen te doen? 

Lees meer
sep 28

Webinar: Technische maatregelen ten behoeve Algemene verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) - David Schaap, CTO van CSN Groep

Lees meer
aug 29

RaaS, wat is dat nou weer voor iets dwaas?

De laatste “as a Service” variant is er eentje waar we minder blij van worden, namelijk “Ransomware as a Service”. Op het Dark Web gewoon als dienst bij elkaar te klikken voor een luttel bedrag vanaf $ 175,00. Geen geld om je concurrent of (voormalige) werkgever een flinke hak te zetten door zijn bestanden te gijzelen en de continuïteit van zijn bedrijfsvoering in gevaar te brengen.

Lees meer
jun 28

Petya/NotPetya - De andere kant van het verhaal

Na WannaCry hebben we nu Petya/NotPetya. De media trekken weer hun rolodex met "deskundigen" open, soms met een nogal hoog 'dr. Clavan' gehalte. Er wordt gesproken over een "cyberattack", "cyberaanval" en een "slimmer gijzelvirus". Meerdere AV leveranciers zijn er als de kippen bij om te melden dat ze dit 'nieuwe' virus met de laatste patches/updates toch zeker wel tegenhouden.

Lees meer
mei 15

RANSOMWARE – wapen je eenvoudig en betaalbaar!

Voor de zoveelste keer in successie zijn we weer bewust gemaakt van het feit dat de continuïteit van zelfs grote instituten bedreigd wordt door ransomware. Wellicht vraagt u zich af: Hebben zulke grote instellingen hun beveiliging dan zo slecht voor elkaar? Of juist andersom: als zelfs zulke grote instellingen getroffen kunnen worden, wat kan ik dan nog doen? 

Lees meer
mrt 28

Bedrijf mist vaak overzicht van softwarekosten

Uit recent onderzoek onder 500 IT-beslissers blijkt dat de meeste Nederlandse bedrijven geen goed beeld hebben over het gebruik en de kosten van software binnen de organisatie. Bij slechts een derde van de bedrijven met meer dan 250 medewerkers is bekend hoeveel er jaarlijks aan software wordt uitgegeven.

Lees meer
mrt 14

Internet privacy, de dubbele moraal van de overheid

Een Blog over IT Security: nu eens niet vanuit de techniek, maar vanuit het hart

Wie mocht denken dat privacy anno 2017 nog bestaat, vergeet het maar!

Lees meer
feb 27

Fluid Composable Infrastructure

Converged Infrastructure

Jarenlang waren we in de IT gewend om infrastructuur van verschillende merken te kopen. De IT-afdeling koos de beste storage, servers en netwerk componenten en knoopte deze vervolgens zelf aan elkaar. De uitdaging bij dit soort “Siloed” traditionele infrastructuur is dat er bij elke wijziging goed gekeken moet worden of alles past binnen de support matrixes van de diverse vendoren. Om dit probleem op te lossen kwamen de hardware-leveranciers met een gecertificeerde stapel apparatuur in één rack met een management laag er overheen. Hewlett Packard Enterprise (HPE) bedacht hiervoor de term Converged Infrastructure. Al snel nam Gartner en de rest van de IT-wereld deze term over. 


Doordat steeds meer workloads gevirtualiseerd zijn was de stap naar een HyperConverged Infrastructure een logisch gevolg. Hierbij worden niet alleen VM’s maar ook de storage arrays gevirtualiseerd. Dit is nog eenvoudiger beheer omdat alles vanuit de Hypervisor gemanaged wordt. Er zijn geen losse storage en server beheerders meer nodig. Nutanix had de beste marketing voor HyperConverged en heeft deze naam groot gemaakt. HPE zag de verkopen in de HyperConverged markt teruglopen en heeft om deze reden begin januari 2017 Simplivity overgenomen.

HyperConverged technologie past enorm goed in totaal gevirtualiseerde omgevingen in het MKB/MKB+. HPE vindt dat voor Enterprise Private Cloud oplossingen er behoeftes zijn die met HyperConverged niet opgelost kunnen worden. HPE komt dan ook vanaf januari 2017 met een geheel nieuwe technologie “Fluid Composable Infrastructure”.


Lees meer
dec 23

Proof of Concept Deep Instinct

De markt voor Next Generation Endpoint Protection is enorm in beweging. De praktijk leert dat traditionele AV meestal onvoldoende in staat is om geavanceerde malware tegen te houden. Nieuwe technieken, zoals machine learning, isolatie en kunstmatige intelligentie (AI) beloven Endpoints beter te beschermen tegen de niet-aflatende stroom aan malware.

Lees meer
dec 6

De remmende voorsprong?

Op de kop af 4 jaar geleden zijn we binnen CSN gestart met 3D CAD-VDI. Dit is het aanbieden van een virtuele desktop voor grafische applicaties (CAD en BIM) over het internet of via LAN. De hard- en software was nog net niet af. Natuurlijk kon de oplossing gebouwd worden maar vaak met wat bèta-versies. Een betaalbare oplossing neerzetten waarbij de performance voor meerdere gebruikers gegarandeerd kon worden was de uitdaging. Beschikbaarheid en bandbreedte van het Internet was vaak een heikel punt.

Nu eind 2016 spreken we vaak van bewezen technologie. Na circa 40 projecten met zowel de Citrix als de VMware oplossing, kunnen we dat wel stellen. Laatst sprak ik een prospect die de rol heeft om nieuwe innovaties door te voeren binnen zijn organisatie. Dat is binnen het toch traditionele bedrijf best lastig, vertelde hij, er zijn vaak intern veel obstakels te overwinnen. Mijn vergelijking naar ‘het schrijven met een ganzenveer’ in plaats van met een ballpoint, begreep hij ook direct.

Op welk moment wordt je afgeremd door de voorsprong? Te lang voortborduren op een bestaande techniek? Druk met projecten en (te) weinig tijd voor R&D? We zullen moeten blijven bouwen met bewezen bouwblokken om goede betrouwbare oplossingen neer te zetten waar onze klanten daadwerkelijk verder mee komen, maar ook zullen we nieuwe technieken moeten onderzoeken, de markt ontwikkeling volgen en keuzes maken.

Te snel een nieuwe techniek omarmen impliceert het risico dat deze een vroege dood sterft vanwege de kinderziektes. Hier zijn voorbeelden genoeg van. Het niet doen is ook geen optie. O ja, die ganzenveer! Het in gebruik nemen van nieuwe technieken dus altijd ‘lean’ uitproberen totdat duidelijk mis dat de nieuwe techniek het gaat redden.

Anders dan een aantal jaren geleden zien we nu dat de vraag naar on-line CAD en BIM werkplekken heel concreet wordt. Ca. 50% van de aanvragen zijn nu voor on-line werkplekken. De redenen zijn divers maar flexibiliteit en kosten i.p.v. investeringen zijn de belangrijkste.

Naast de bewezen oplossingen van Citrix en VMware doet nu Microsoft ook zijn intrede in deze wereld. Binnen Windows Server 2016 worden grafische desktops met Nvidia ondersteund. AMD (ATI) is met de FirePro S7150 x2, een multi-user server GPU, op de markt gekomen en ook Intel zal met zijn Integrated Intel Iris Pro APU een deel van de markt willen opeisen.

Cloud aanbieders als Azure en Amazon bieden inmiddels grafisch ondersteunde diensten. Er komen dus nieuwe spelers op de markt. Dit leidt tot een grotere variëteit aan diensten. Ik help u graag de juiste keuze te maken voor uw organisatie! 

Lees meer
dec 6

CSN HyperConverged infrastructure;  eenvoud in beheer – schaalbaar – kostenefficiënt – geweldige prestaties

Na siloed IT en Converged Infrastructure is HyperConverged de volgende infrastructuur variant die inmiddels door veel bedrijven wordt geadopteerd. Waar we gewend waren om losse arrays te plaatsen voor de benodigde storage, gebruiken we bij HyperConverged de voorheen lege voorkant van rackmount servers om de disken in te plaatsen. Deze disken worden door software gevirtualiseerd tot een hoog beschikbaar storage-array. We noemen dit ook wel Software Defined Storage (SDS). 

Inmiddels hebben nagenoeg alle vendoren zich op deze markt gestort en bieden ze allemaal een variant aan van dit HyperConverged concept. De grote gemene deler van al deze oplossingen is dat je een “box” koopt met rekenkracht, storage, networking en security. Wil je meer rekenkracht of storage? Dan koop je er gewoon een extra box bij. Lijkt simpel, en dat is het ook!

Waarom dan ook nog eens CSN HyperConverged?

Heb je alleen behoefte aan meer opslagcapaciteit dan schaf je met een extra box ook al die zaken aan waar je geen directe behoefte aan hebt. Met het CSN HyperConverged concept heb je het voordeel dat je alleen die uitbreiding koopt die je op dat moment nodig hebt. Onze oplossing is gebouwd op basis van de producten van VMware. De VMware vSAN SDS oplossing integreert naadloos met de VMware vSphere Hypervisor. Dit maakt het uitbreiden van een CSN HyperConverged cluster tot kinderspel. Dit kan zelfs al met een enkele disk per cluster node. 

Kortom, CSN HyperConverged is maximaal flexibel, kosten efficiënt en te beheren vanuit één console.

Meer weten? Bel of mail me gerust. Ik vertel graag meer over ons unieke concept.

Manuel Speksnijder

E: m.speksnijder@csngroep.nl

T: 088-9990973 (rechtstreeks)

Lees meer
dec 6

Ransomware; wat u er tegen kunt doen

De toename van ransomware stond in zowat elke relevante voorspelling van de IT industrie voor 2016. Helaas zijn de voorspellingen uitgekomen. Dagelijks worden we geconfronteerd met berichten over geïnfecteerde banken, ziekenhuizen, scholen, overheden en bedrijven van elke omvang.

Ransomware neemt epidemische vormen aan: In Duitsland is 3,8% van de bevolking doelwit geweest van een aanval; Frankrijk, 3,3%, Engeland 2,6% en Denemarken, 2%. De geschatte omzet voor de ransomware industrie in 2016: minimaal een miljard dollar. Dit is een voorzichtige schatting, aangezien veel slachtoffers liever niet melden dat ze betaald hebben. De indirecte schade is uiteraard nog veel groter.

Ransomware technieken worden steeds geavanceerder en richten zich inmiddels naast PC’s ook op telefoons en iOT.  Via exploits, distributie via gedeelde netwerkmappen, malvertising, spearfishing en andere methodes wordt een ingang gezocht naar de argeloze gebruiker die de ransonware activeert. 

Dat ransomware een industrie is, blijkt wel uit het feit dat er inmiddels partijen zijn die Ransomware-As-A-Service aanbieden. Tegen een geringe vergoeding kan een kwaadwillende simpel ransomware resellen, inclusief helpdesk!

Ook mobiele telefoons zijn doelwit. Via andere bronnen dan de officiële app stores van Google en Apple worden ransomware verpakt in aantrekkelijke applicaties. Android devices lopen daarbij bijna een 2 x zo grote kans om geïnfecteerd te worden ten opzichte van iOS.

Wat kan ik er tegen doen?

De beste verdediging tegen ransomware zo je kunnen beschrijven als een breed-spectrum antibiotica in combinatie met een gezonde leefstijl:

 • Creëer bewustzijn en alertheid bij de gebruikers
 • Zorg voor frequente back-ups
 • Open geen verdachte links via mail of social media.
 • Open geen verdachte attachments in mail
 • Deactiveer macro’s in je MS Office omgeving
 • Gebruik een geavanceerd antispam filter
 • Zorg dat je besturingssysteem voorzien is van alle laatste updates
 • Blokker TOR verkeer in je netwerk
 • Gebruik een next generation endpoint security oplossing, ook op mobiele devices.
 • Zorg voor een meerlaagse bescherming, en controleer of alle zogenoemde attack vectors beschermd worden. Met andere woorden: staat er geen achterdeur open?

Ik ben besmet, wat nu?

 • Heb je je vermoeden dat je besmet bent, zet je PC dan direct hard uit. Het is mogelijk dat nog niet alle bestanden versleuteld zijn
 • Vraag professionele hulp om de besmetting op te lossen. Er zijn veel zogenaamde decryptors in omloop die feitelijk ook weer ransomware zijn.
 • Doe een restore van een recente en betrouwbare back-up. Let op: sommige ransomware zit al langere tijd verstopt in het netwerk alvorens het actief wordt. Een back-up kan deze ransomware dus gewoon weer bevatten.
 • Last but not least: betaal NOOIT. Zolang we betalen is er een markt. Ook is er geen enkele garantie dat een betaling tot de daadwerkelijke oplossing van het probleem leidt.

Lees meer
dec 6

Een werkweek van Philip Grundmeijer

Werken als (technisch) consultant, wat doe je dan de hele dag? Die vraag wordt mij vanuit mijn kennissenkring vaak gesteld. Maar ook van klanten, waar ik nog niet voor werk, krijg ik weleens de vraag. Daarom vind ik het leuk, om vanuit mijn rol bij CSN-Groep, namelijk die van technisch consultant, een gemiddelde werkweek te beschrijven.

Maandag

Vandaag begint mijn werkdag bij een grote zorgklant. Zoals alle partijen die zorg als taak hebben, komt er ook op deze organisatie veel af. De wetgeving en het overheidsbeleid verplicht zorgorganisaties om steeds efficiënter te werken, en dus leidt dat vaak tot fusies en/of overnames. Zo ook in het geval van deze klant, men is samengegaan met een andere zorgaanbieder. En nu moet er ook vanuit IT-gebied worden samengewerkt. Inmiddels is er een groot project gestart, vanuit automatisering, om ervoor te zorgen dat er één ICT-omgeving komt die in alle behoeftes van de organisatie voorziet. Maar juist hier gaat het mis, de afdeling automatisering is met behulp van externen gaan bouwen. Vaak zie je dan dat technisch prachtige dingen worden gerealiseerd, maar helaas heeft informatisering en dus de beleidmakers het gevoel dat het niet aansluit bij bijvoorbeeld het informatiebeleidsplan. En precies voor dit probleem ben ik ingehuurd. Ik onderzoek vanuit informatisering of automatisering de juiste dingen aan het doen is. En probeer de betrokken van de juiste input te voorzien, om ervoor te zorgen dat we toch langzaam bij kunnen sturen zoat het uiteindelijke IT-systeem beter (tot goed!) aansluit op de wensen van de organisatie.

Aan het eind van de dag schuif ik nog aan bij een andere projectgroep bij deze klant. Deze projectgroep heeft een web gebaseerde applicatie laten bouwen waarmee zorgaanvragen digitaal vanuit een gemeente kunnen worden gedaan. Men loopt alleen tegen een probleem aan, de hosting van deze applicatie is nog niet geregeld. Al snel komen de termen Azure en Office365 op tafel, met daarbij de vraag of CSN Groep de projectgroep kan begeleiden bij de te nemen stappen naar de cloud. Met veel enthousiasme bevestig ik de hulp vraag en de rol die CSN Groep hierin kan spelen.

Dinsdag

Vandaag werk ik vanuit ons kantoor in Groningen. Een klant in de financiële dienstverlening moet van de leverancier van een van haar financiële pakketten de gebruikte SQL-versie upgraden. Aangezien zo’n upgrade direct een forse investering vraagt, is CSN Groep gevraagd wat een andere mogelijkheid zou zijn. Anno 2016 is het inzetten van Microsoft Azure natuurlijk een logische keuze. N.a.v. een gesprek wat we een aantal weken geleden met de klant hebben gehad, is er besloten om een proof-of-concept te maken. Een proof-of-concept, kortweg POC, is eigenlijk het alvast bouwen van een mogelijke productieoplossing. Zodat de gebruikers kunnen ervaren en testen hoe het een en ander zou gaan werken in de nieuwe oplossing. Vandaag dus een relatief technische dag, ik zorg ervoor dat de Azure omgeving administratief volledig klaar staat. Daarnaast configureer ik de verbinding en de noodzakelijke virtuele servers op de Azure cloud. Nadat ik alles getest heb, bevestig ik de klant en koppel ik de noodzakelijke gegevens terug. De POC is nu gereed en de klant gaat verder met het testen en ervaren van werken op Microsoft Azure.

Woensdag en donderdag

Ook op woensdag en donderdag werk ik weer voor een klant in de zorg. Deze klant biedt mobiele acute zorg. Er lopen verschillende projecten bij deze klant, waar ik vanuit CSN Groep mijn bijdragen aan lever. De rol die ik hier bekleed is die van (technisch) IT-adviseur, waardoor ik ook aanschuif bij overleggen met het zogenaamde kernteam van de organisatie. Daarnaast werk ik aan diverse projecten. Een van deze projecten is de verdere digitalisering van auto’s die worden ingezet voor de zorg. Voor dit project wordt voor iedere auto een Panasonic Thoughbook gekocht. Vervolgens bepalen we als projectteam wat er in het image moet komen wat op de Thoughbook komt te draaien. En bedenk ik samen met het projectteam hoe we het e.e.a. technisch mogelijk gaan maken. Los van deze technische inzet houd ik me ook bezig met vormgeven van de processen die deze digitalisering gaan ondersteunen. Denk hierbij aan de processen die noodzakelijk zijn voor het beheer van deze tablets, tot en met de veilige digitale overdracht van de (patiënt) gegevens richting de ziekenhuizen en de IT-omgeving van de klant.

Naast dit project heb ik deze week ook tijd besteed aan een project wat als doel heeft om deze klant gecertificeerd te krijgen voor de NEN7510 norm. Het behalen van deze certificering is voor alle partijen die werken met patiëntgegevens noodzakelijk, omdat het mede wat zegt over de dataveiligheid van de medische patiëntgegevens. Gezien de kennis die ik inmiddels heb van het zorgtraject en de informatiestromen die daarbij horen, ondersteun ik actief bij de uitvoer van de 0-meting die dit project eerst uitvoert. Ik beoordeel samen met een extern audit-bureau welke onderdelen er in de keten wel en niet klaar zijn voor de uiteindelijke certificering. 

Vrijdag

Weer een cloud dag! Vandaag gaan we naar een grote scholengemeenschap in het midden van het land. Deze mogelijke klant wil graag de mogelijkheden van Azure en Office365 maximaal benutten. Daarom heeft een van onze accountmanagers mij gevraagd aan te schuiven bij een gesprek met de klant. Hierin bespreken we wat de mogelijkheden van Office365 en Azure zijn en waar we als CSN Groep kunnen ondersteunen. En ook voor deze klant geldt weer dat de transitie naar de cloud toe belangrijker is dan uiteindelijk het werken in de cloud, omdat dat uiteindelijk voor de gebruikers niet veel uitmaakt.

Daarna weer terug naar kantoor in Groningen waar we afsluiten met een vrijdagmiddagborrel.

Lees meer
sep 15

Voorkom dat u een dergelijke mail naar uw relaties moet sturen!

Onderstaande mail ontving één van onze collega's gisteren. Neem contact op met de IT Security specialisten van CSN Groep voor een audit van uw IT Security.

Lees meer
apr 29

3D CAD virtualisatie Webinar - 3D CAD binnen uw VDi


Lees meer