RANSOMWARE – wapen je eenvoudig en betaalbaar!

Voor de zoveelste keer in successie zijn we weer bewust gemaakt van het feit dat de continuïteit van zelfs grote instituten bedreigd wordt door ransomware. Wellicht vraagt u zich af: Hebben zulke grote instellingen hun beveiliging dan zo slecht voor elkaar? Of juist andersom: als zelfs zulke grote instellingen getroffen kunnen worden, wat kan ik dan nog doen? 

Businessman selecting a padlock with world map on the background.jpegDe waarheid ligt zoals zo vaak in het midden. Veel grote ondernemingen zijn voorzien van traditionele beveiligingsmaatregelen die vanwege omvang en complexiteit van de implementatie niet makkelijk te vervangen zijn. Daarnaast maken ze vaak nog gebruik van oudere besturingssystemen voor bijvoorbeeld betaalsystemen, meetapparatuur of industriële computers. Deze zijn vaak niet voorzien van de laatste beveiligingsupdates.

Ze zijn dus inderdaad vaak onvoldoende in staat om zichzelf te beschermen tegen moderne malware. Hierdoor zijn ze een gemakkelijk doelwit, mede vanwege het grote aantal nietsvermoedende gebruikers en de enorme hoeveelheid systemen. Er is altijd wel iets of iemand kwetsbaar.

De praktijk leert dat juist de wat kleinere ondernemingen sneller in staat zijn om zich aan te passen aan nieuwe bedreigingen, maar dat juist zij dit almaar groeiende probleem te vaak onderschatten. Maatregelen volgen vaak pas na de schade. 

Als u zich zorgen maakt, wat begrijpelijk zou zijn, aarzel dan niet om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen voor een passend advies. Effectieve en betaalbare bescherming is namelijk wel degelijk mogelijk, of uw organisatie nu groot of klein is.