Internet privacy, de dubbele moraal van de overheid

Boter op hoofd.pngEen Blog over IT Security: nu eens niet vanuit de techniek, maar vanuit het hart

Wie mocht denken dat privacy anno 2017 nog bestaat, vergeet het maar!

Ik ging er altijd vanuit dat bedrijven als Google, Facebook, Apple, etc. mij volgen vanwege mijn mogelijk commerciële waarde en zodoende hun advertenties “op maat” konden leveren. Wat ik niet wist is dat al deze organisaties hun data realtime afstaan aan de National Security Agency van de VS, gedwongen door “geheime” Foreign Intelligence Surveillance Courts, die volledig buiten de jurisdictie van de Amerikaanse democratie vallen. 

Voor deze juridische verplichting, hackte de NSA direct de fibers van o.a. Google. Door het klokkenluiden van Edward Snowden kwam dit alles aan het licht. Nog erger: De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hacken iedere fiber die onder de oceaan doorloopt en oogsten elke dag meer dan 5000 Petabytes aan metadata (telefoon, email, chats, social media etc.). 

Onze Eerste Kamer behandelt momenteel een nieuwe versie van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het voorstel dat al door de Tweede Kamer werd aangenomen, geeft onze inlichtingendiensten, de AIVD en MIVD, meer bevoegdheden om internetverbindingen af te tappen. Ondertussen wisselen onze diensten kwistig informatie uit met de inlichtingendiensten van de VS en het Verenigd Koninkrijk. 

Dezelfde overheden die ons inmiddels ook kunnen hacken via onze mobiele telefoons en smart-tv’s, dwingen bedrijven om in het kader van de “Wet Bescherming Persoonsgegevens” en “Algemene Verordening Gegevensbescherming”, draconische maatregelen te implementeren ten aanzien van IT Security en gegevensbescherming.

Begrijp me goed, ik onderschrijf het belang van de bescherming van onze privacy en persoonsgegevens, maar een paar onsjes minder boter op de hoofden van onze overheden zou zeer welkom zijn.

Mathijs Bakker

directeur CSN Groep