De remmende voorsprong?

Op de kop af 4 jaar geleden zijn we binnen CSN gestart met 3D CAD-VDI. Dit is het aanbieden van een virtuele desktop voor grafische applicaties (CAD en BIM) over het internet of via LAN. De hard- en software was nog net niet af. Natuurlijk kon de oplossing gebouwd worden maar vaak met wat bèta-versies. Een betaalbare oplossing neerzetten waarbij de performance voor meerdere gebruikers gegarandeerd kon worden was de uitdaging. Beschikbaarheid en bandbreedte van het Internet was vaak een heikel punt.

Nu eind 2016 spreken we vaak van bewezen technologie. Na circa 40 projecten met zowel de Citrix als de VMware oplossing, kunnen we dat wel stellen. Laatst sprak ik een prospect die de rol heeft om nieuwe innovaties door te voeren binnen zijn organisatie. Dat is binnen het toch traditionele bedrijf best lastig, vertelde hij, er zijn vaak intern veel obstakels te overwinnen. Mijn vergelijking naar ‘het schrijven met een ganzenveer’ in plaats van met een ballpoint, begreep hij ook direct.

Op welk moment wordt je afgeremd door de voorsprong? Te lang voortborduren op een bestaande techniek? Druk met projecten en (te) weinig tijd voor R&D? We zullen moeten blijven bouwen met bewezen bouwblokken om goede betrouwbare oplossingen neer te zetten waar onze klanten daadwerkelijk verder mee komen, maar ook zullen we nieuwe technieken moeten onderzoeken, de markt ontwikkeling volgen en keuzes maken.

Te snel een nieuwe techniek omarmen impliceert het risico dat deze een vroege dood sterft vanwege de kinderziektes. Hier zijn voorbeelden genoeg van. Het niet doen is ook geen optie. O ja, die ganzenveer! Het in gebruik nemen van nieuwe technieken dus altijd ‘lean’ uitproberen totdat duidelijk mis dat de nieuwe techniek het gaat redden.

Anders dan een aantal jaren geleden zien we nu dat de vraag naar on-line CAD en BIM werkplekken heel concreet wordt. Ca. 50% van de aanvragen zijn nu voor on-line werkplekken. De redenen zijn divers maar flexibiliteit en kosten i.p.v. investeringen zijn de belangrijkste.

Naast de bewezen oplossingen van Citrix en VMware doet nu Microsoft ook zijn intrede in deze wereld. Binnen Windows Server 2016 worden grafische desktops met Nvidia ondersteund. AMD (ATI) is met de FirePro S7150 x2, een multi-user server GPU, op de markt gekomen en ook Intel zal met zijn Integrated Intel Iris Pro APU een deel van de markt willen opeisen.

Cloud aanbieders als Azure en Amazon bieden inmiddels grafisch ondersteunde diensten. Er komen dus nieuwe spelers op de markt. Dit leidt tot een grotere variëteit aan diensten. Ik help u graag de juiste keuze te maken voor uw organisatie!